Schuimbeton

Als u schuimbeton zegt, dan zegt u in de eerste plaats veelzijdigheid. Schuimbeton is namelijk op heel veel verschillende manieren te gebruiken. Zo is het een uitstekend isolatie-, opvul- en versterkingsmiddel. Daarnaast is het ook nog eens een relatief goedkoop en duurzaam product. Hieronder zetten we de belangrijkste ins en outs op een rijtje. Wilt u meer weten over de verschillende toepassingen van dit beton? Bekijk dan onze blogpost over de toepassingen.

Schuimbeton

Het product

Schuimbeton is een licht mengproduct van cement, zand, water en schuim. Het is een vloeibare betonspecie die we voor toepassing verpompen met behulp van slangen; dit verpompen kan tot een maximale afstand van 100 meter horizontaal en 25 meter verticaal.

Doordat schuimbeton vloeibaar is, is het een zelf-nivellerend product. Dit betekent dat het zichzelf over de ruimte verspreidt zonder dat het na het aanbrengen gladgestreken hoeft te worden. Hierdoor bereikt het ook gemakkelijk alle gaten en kieren, en kunnen we moeilijk bereikbare plekken als een kruipruimte gemakkelijk opvullen.

Wanneer het uithardt, vormen zich in het beton allemaal kleine luchtbelletjes - vandaar de naam. Doordat deze luchtbelletjes geen doorlopend stelsel vormen - het heeft een zogenaamde ‘gesloten’ celstructuur - is dit beton erg goed bestand tegen vorst, en krimpt het ook bijna niet.

Toch niet geïnteresseerd in schuimbeton? Er bestaan ook alternatieven zoals bijvoorbeeld tempex platen.

Het milieu

We vinden met z’n allen duurzaamheid steeds belangrijker worden in onze maatschappij. Producten moeten langer meegaan, maar ook nog eens goed zijn voor het milieu. Schuimbeton scoort op beide vlakken een ruime voldoende.

Zo is het productieproces relatief goedkoop en milieuvriendelijk. Ook zorgt schuimbeton voor een lagere energierekening, en gaat het lang mee. En ten slotte zijn er vrijwel geen onderhoudskosten. Het is daarmee een goedkoop, gebruiksvriendelijk, duurzaam en economisch verantwoord product dat voor veel *verschillende toepassingen uitermate geschikt is.

Productieproces

Om schuimbeton te maken zijn relatief weinig grondstoffen nodig, aangezien het voor een groot gedeelte uit lucht en water bestaat. Bovendien gebruiken we bij het productieproces verschillende industriële reststoffen. Hierdoor is het een product dat niet alleen vrij goedkoop te fabriceren is, maar ook nog eens erg milieuvriendelijk is. Het is dan ook niet vreemd dat dit beton vrij toepasbaar is; dit betekent dat het overal als bouwstof gebruikt mag worden.

Energiekosten

Het gebruik van schuimbeton heeft een positieve uitwerking op de energiekosten van een woning of bedrijfspand. Het is namelijk vochtwerend, waardoor schimmel en vocht geen kans krijgen om tot vochtproblemen te leiden. Ook heeft schuimbeton een goede warmte-isolerende werking. Dit alles leidt ertoe dat het binnenklimaat een stuk aangenamer wordt, en uw verwarming een stuk minder ingeschakeld hoeft te worden.

Schuimbeton werkt ook goed onder vloerverwarming. Kiest u voor deze combinatie dan is de potentiële energiebesparing nog vele malen groter. Voor meer informatie over vloerverwarming kijkt u op deze pagina.

Duurzaamheid

Schuimbeton gaat erg lang mee. Maar als het dan toch vervangen moet worden is het goed om te weten dat het volledig recyclebaar. Met andere woorden: alles is herbruikbaar. Het is bovendien niet-corrosief en niet-giftig; hiermee past het uitstekend binnen de filosofie van een duurzame samenleving.

De voordelen van schuimbeton op een rij

*Heeft een goede isolerende werking;
*Erg licht, maar toch relatief sterk;
*Goed bestand tegen vorst en dooi;
*Zelf-nivellerend;
*Gaat erg lang mee;
*Goed voor de energierekening;
*In vergelijking met andere betonsoorten relatief goedkoop;
*Vochtwerend, en hierdoor goed bestand tegen schimmel;
*Milieuvriendelijk en volledig recyclebaar;
*Na toepassing snel beloopbaar, vaak al na 48 uur.